Psihologie canina

Psihologia canina este un domeniu fascinant, iar bazele acestei stiinte trebuie cunoscute de catre orice proprietar pentru a-si intelege cainele si pentru a-si imbunatati relatia cu acesta. Cunoasterea principiilor de baza ale principiilor psihologiei canine va imbunatati comunicarea de zi cu zi intre dumneavoastra si caine, va vor ajuta sa preveniti unele probleme si va vor ajuta sa remediati singuri unele deviatii usoare de comportament.

Cainii nu sunt oameni. Desi ii tratam ca pe membrii cu drepturi depline ai familiei, nu trebuie sa alunecam catre extrem si sa-i consideram ca fiindu-ne egali. Cainii nu sunt oameni si nu actioneaza conform regulilor comportamentului uman. Desi este cel mai bun prieten al omului, umanizarea cainelui va duce la o serie de probleme comportamentale care, in timp, vor deveni greu de suportat.

Cainii traiesc in prezent. Cainii nu traiesc din amintirile trecutului si nu isi fac planuri de viitor. O greaseala pe care stapanii o fac, greseala care poate duce la deviatii de comportament este compasiunea excesiva pe care o arata cainelui dupa ceacesta s-a recuperat dupa o interventie chirurgicala sau dupa un accident. Daca aceasta atitudine fata de caine, insotita de o permisivitate excesiva, este adoptata o perioada mai indelungata dupa nefericitul eveniment, cainele va ajunge sa domine relatia cu stapanul fiind din ce in ce mai greu de controlat.

Cainii au nevoie de leadership, nu de compasiune. Cainii pot suferi deviatii comportamentale in functie de modul in care omul ii abordeaza in anumite situatii. Cainii au nevoie de o atitudine ferma (a nu se intelege violenta) nu sa fie compatimiti, desi privirea unui caine poate inmuia si un suflet de piatra.

De exemplu, in cazul unui accident minor, cainele aluneca pe o podea umeda, stapanul nu trebuie sa arate o compasiune excesiva deoarece cainele isi va dezvolta o fobie fata de eveniment si s-ar putea sa devina neincreztor de fiecare data cand va trece peste acea podea. In acesta situatie stapanul trebuie sa adopte o atitudine calma sa verifice cainele de eventuale rani. In cazul in care acestea nu exista, sa treaca mai departe fara a acorda mai multa atentie evenimentului.

Dresaj Caini

Absolvent al unui curs de dresaj specializat in paza, urma, scotocire, organizat in cadrul Unitatii Militare Ciorani Prhova, Bogdan Dulgheru si-a inceput activitatea de dresaj canin in 1990, reusind in cei peste 20 de ani de experienta sa ajunga la rezultate foarte bune pana si cu cei mai indisciplinati caini.
Istoric
phone-squarefacebook-officialwhatsapp
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram